söndag 29 juli 2012

Botniacyklingen 2012

Som jag skrev i ett tidigare inlägg hade jag inga speciella tidsmål uppsatta för årets Botniacyklingen.Visst ville jag cykla loppet så fort jag bara kunde, men den huvudsakliga målsättningen var ändå att ha en rolig dag.

Vi anlände till tävlingsplatsen med husbil redan kvällen före. Vi grillade korv och hade det allmänt mysigt. Vi trodde det skulle bli mindre stressigt genom att övernatta där, men även i år var vi ute i sista minuten och sprang runt som yra höns. Som tur hann vi i tid tills vår startgrupp (nr. 4) skulle iväg efter kl. 9. Solen sken och stämningen var på topp. Jag kände igen en karl från NCK (Bjarne) och tänkte att om vi följer efter honom, så får vi en bra tid.

Efter starten märkte vi att det fanns många kompetenta cyklister i vår startgrupp, för tempot drogs ganska snabbt upp till 37 km/h. Jag frågade av Patrik om vi skall släppa klungan, men han tyckte att det skulle bli ännu tyngre om vi måste cykla på egen hand. Så vi bet ihop och försökte hänga kvar.


Till skillnad från fjolårets lopp hölls klungan ihop under nästan hela loppet. Farten var genomgående hög och det var många cyklar i bredd på vägen. Jag gjorde mitt bästa för att ta en slurk ur drickaflaskan då och då utan att vurpa. Energiintaget fungerade bra för min del. Vid 22 km, 50 km och 80 km tog jag en energigelé. Däremellan åt jag två bananhalvor. Det krävs en viss skicklighet att äta en banan då det går 35 km/h.

Varken Patrik eller jag kommer ihåg så mycket från loppet. Vi cyklade i en så stor klunga, att man hade fullt sjå med att försöka undvika krockar och hål i asfalten. På vissa ställen var vägen i dåligt skick och det var flera som fick punktering. Då vi cyklade på cykelbanan längs Riksåttan kom vi ikapp föregående klunga, och då först blev det mycket folk! Jag hade flera "nära-ögat-upplevelser" då jag tänkte krocka med andra cyklister.

Farten ökade ytterligare då det var ca 10 km kvar. Hittills hade jag inte behövt ta ut det sista för att hålla mig kvar i klungan, men i det här skedet blev det jobbigt. P.g.a. farten och den stora klungan kunde jag inte se var Patrik var. Jag fick korn på andra tjejer, som jag försökte spurta om. Genom Vörå centrum gick det över 40 km/h och jag korsade mållinjen tillsammans med NCK-Bjarne. Jag var helt adrenalinstinn efter spurten. Vilket race! Tiden 2.56.33 gav mig en tredje plats i damernas motionsklass och en medelhastighet på 36,19 km/h (rutten var 106,5 km i år). Helt otroligt!

Patrik kom i mål på 3.06.12. Han hade blivit tvungen att släppa klungan de sista kilometrarna, och hade börjat åka med en mindre klunga istället. Men nöjd över att ha krossat sitt PB var han ändå (på samma cyclocross som ifjol)! En glad överraskning var att Patriks mamma och pappa tog emot oss vid målgången. Nästa år är du väl med igen, Arja?

Foto: Arja Vesterlund
Nu skall vi vila upp oss efter loppet. Så småningom skall vi surra fast cyklarna på husbilen och bege oss på resa till Norge. Vi har hört att det skall gå bra att cykla på Lofoten, så det äventyret ser vi fram emot!

lördag 28 juli 2012

Botniacyklingen

Vilken dag! 106,5 km på 2:56:33 gav mig en oväntad tredje plats i damernas motionsklass. Vädret var bästa tänkbara och vi cyklade i en jättestor klunga, som gjorde att medelhastigheten blev drygt 36 km/h. Race-redogörelsen kommer i morgon, då jag har pustat ut lite. Nu skall jag sitta och vara nöjd resten av kvällen :)

Arja fotade oss efter målgången

fredag 27 juli 2012

Proppmätt

I morgon är det Botniacyklingen och jag har kört med den klassiska semesteruppladddningen, dvs. mycket bulla, glass och stillasittande. Jag känner mig proppmätt och inte alls särskilt sportig, men det borde ju gå fort i nedförsbackarna i alla fall.

Jag försöker att inte ta för mycket stress över det här loppet. De senaste loppen som jag gjort under "tidspress" har inte känts så roliga. Visst känns det bra att överträffa sig själv, men jag är ändå så pass mycket motionär att jag prioriterar upplevelsen.

tisdag 24 juli 2012

Pigga ben

Det blev en återhämtande cykelrunda på drygt 30 km i dag. Benen kändes pigga och kroppen var i övrigt också i skick. Planen är att göra ett par till lätta pass inför lördagens Botniacykling.

måndag 23 juli 2012

Cykelabstinens

Det börjar bli dags! Baken har nog läkt ordentligt nu så att jag kan sitta också :)


På jakt

Jag är på jakt efter någon typ av vindtät cykeljacka, som man kan knöla ihop till en liten boll. På Intersport i Kokkola fanns en Haltijacka för 79 €. För dyrt, tycker jag! Så istället kom jag hem med en Catmandoo golfpikétröja.

söndag 22 juli 2012

Återhämtning och uppladdning

Så småningom börjar vi återhämta oss från långrundan. På gårdagens återhämtningsjogg var pulsen hög, men men benen kändes bra. Nu har vi ännu några dagar på oss att ladda upp inför lördagens Botniacyklingen. Jag hoppas att formen har återvänt helt och hållet tills dess, så att vi orkar göra vårt allra bästa.


fredag 20 juli 2012

Långrundan 2012

Kl. 5.45 på tisdag morgon cyklade Patrik och jag till Sandsund, för att möta Matias och inleda långrundan på 400 km. Det var mulet och lite blåsigt, men den första biten avnjöt vi en underbar medvind, som gjorde att vi kunde hålla en ganska bra fart. Första anhalten på Matias runda var Vimpeli, där vi hittade ett konditori där vi kunde fylla på energidepåerna.

Vid Lappajärvi. (Matias har tagit nästan alla foton i detta inlägg)
Sträckan mellan Vimpeli och Ähtäri var vacker, men ganska kuperad. Uppförsbackarna sög energin ur benen, och Patrik började få problem med sitt knä. Själv hade jag redan från början haft lite ont i högra höften. Farten sänktes ganska ordentligt.


Efter att ha länsat buffén på ABC i Ähtäri begav vi oss vidare mot Seinäjoki. Vinden var verkligen inte till vår fördel, och Patriks knäsmärta tilltog. Jag fick en mental svacka av det värre slaget. Det gjorde ont i höften, handlederna och baken. Samma irriterande "röst" som var med i huvudet på Vasaloppet började prata: "Det är för långt, vad är det för vits med att plåga sig på det här sättet, ge upp, det gör ont" osv. För att få tänka på något annat tog jag lite motvind och drog en ganska lång sträcka. Matias, som är en van cyklist, verkade inte lida av den långa sträckan, utan peppade oss gnällspikar.

Äntligen kom vi oss till Seinäjoki, där vi tankade energi på Kotipizza. Sällan har en pizza smakat så gott!

I det här skedet hade vi cyklat ca 270 km, och Patrik och jag höll med Matias om att det vore skamligt att ge upp innan vi hade fullbordat en Vätternrunda. Så vi fortsatte för att se hur det kändes. Vi satte på oss dubbla cykelshorts för att dämpa baken ytterligare, och vid ett shoppingstop vid ABC lindade jag mina handleder för att ge dem extra stöd. Vänstra hand var så avdomnad, att jag inte kunde växla med den.

Genvägen från Lappovägen visade sig vara en grusväg, men eftersom den verkade så bra i skick, så beslöt vi för att cykla på den. Dessutom skulle det ha varit alltför långt att ändra rutten. Vi klarade oss utan punkteringar, och rutten visade sig vara riktigt vacker.

Skymningen infann sig och vi tände våra cykellampor. I Ylihärmä gjorde vi ett kort stopp, och där måste jag säga att jag kände mig lite vinglig. Men det kändes bättre att cykla än att stå upprätt, så det gick bra att fortsätta.


Sträckan från Ylihärmä gick ganska snabbt, för det blåste ingenting och krämporna hade börjat ge med sig. Eller så var det något sorts överlevnadsadrenalin som hade kickat in. Det kändes också skönt att börja närma sig mera bekanta trakter.


När solen hade gått ner blev det svinkallt, och Patrik och jag insåg att vi borde ha haft varmare kläder med oss. Som tur hade Matias en jacka, som Patrik kunde låna. Själv hade jag korta cykelhandskar och frös jättemycket om fingrarna. Under sträckan mellan Nykarleby och Jakobstad drog jag på mig ett par strumpor på händerna, för att få någon sorts värme. Det var 6 grader varmt. De sista kilometrarna gick oändligt långsamt, för Patrik och jag var jättetrötta.

Kl. 2.55 kom vi tillbaka till Jakobstad. Matias följde oss den sista biten, så att vi alla skulle få samma kilometersaldo. Patrik och jag hade ganska roligt då vi skulle försöka bära upp cyklarna till tredje våningen i vårt höghus. Det fanns absolut ingen ork kvar, och vi fnittrade hysteriskt.

Saldot för dagen blev 405 km med en medelhastighet på ca 24,4 km/h. Aktiv cykeltid var ungefär 16:35 och tid hemifrån var drygt 21 timmar. Vi var så trötta man bara kan vara, men oerhört stolta över oss själva för att vi inte gav upp. Vilken prestation! Tack så mycket, Matias, för att du drog oss igenom hela långrundan! Det var en oförglömlig upplevelse.

onsdag 18 juli 2012

Vi klarade det!

Mörbultade och trötta är bara förnamnet, men vi klarade det! 405 km cykling på en dag. Detaljerad redogörelse kommer senare då mina fingrar är i så pass bra skick att jag kan skriva ordentligt.

måndag 16 juli 2012

Långrunda i morgon

Om inte väderprognoserna hastigt försämras, åker Patrik och jag på långrunda med Matias i morgon. Det blir 400 km cykling i sträck, så håll tummarna för att allt går bra!

lördag 14 juli 2012

I dag

Det blev inget villaliv p.g.a. blåsten. Istället åt jag jordgubbar och solade mig på mina föräldrars terass. Sedan masade jag mig upp för att springa Storsandsbanan. Mina ben mår så bra av att springa på skogsstigar, för hoppen och skutten över rötterna gör att stötarna inte blir så monotona som på asfalt eller grus. Tänk att jag orkade springa fyra varv runt Storsandsbanan för två år sedan (ett varv är ca 6 km). I dag nöjde jag mig med ett varv och tar en lite längre cykellänk i morgon i stället.

Storsandsbanan för två somrar sedan, då jag ännu orkade fota mina träningspass.

Det lugna semesterlivet

Vad skall man hitta på den första semesterdagen då? Jag tror inte det blir någon cykling, utan jag satsar på lite villaliv istället. Jag skall läsa en bok. Grilla korv. Se på havet. Kanske jag orkar springa ett varv runt Storsandsbanan. Kanske.

Villaliv för två år sedan.

fredag 13 juli 2012

Semester!!!


Tre veckor av "göra vad jag vill"! Göra ingenting alls, om jag så önskar!

torsdag 12 juli 2012

Klungcykling

Helt oförhappandes blev det lite klungcykling ikväll. Vi cyklade till Esse och Purmo och gjorde lite omvägar här och där. Vädret var bättre än på länge och ibland kikade solen t.o.m. fram. Jag låg längst bak i klungan och behövde knappt trampa, kändes det som. Matias (som borde börja uppdatera sin blogg snart) och jag planerade långrundan, som förhoppningsvis blir av nästa vecka. Kvällens cykeltur blev drygt 64 km i tempot 29 km/h. Inte så illa för att vara en torsdag kväll!

onsdag 11 juli 2012

Ditt och datt

Det märks att det har varit Esse Run ikväll, för mitt inlägg om fjolårets lopp har haft 30 sidvisningar i dag! För mig blev det inget lopp i år, för jag hade typ missat att det skulle vara i dag.

Vi har fått ett paket från Chainreaction innehållandes bl.a. cykelpedaler och antifriktionskräm för cykelbaken (nej, jag skämtar inte). Nu börjar utrustningen vara i ganska bra skick inför långrundan. Ännu saknar jag någon sorts regnjacka.

I går var planen att delta i Cardio Core tillsammans med syrran. Tydligen borde man förhandsanmäla sig på Fitness Club, för passet blev inställt p.g.a. för få förhandsanmälda. Det tycker jag är dåligt. Jag menar, hela idén med ett gym är väl att man skall kunna hoppa på ett pass med kort varsel? Jag gjorde ett tafatt försök till att styrketräna på egen hand, men gav snart upp och for ut och springa istället. Det blev drygt 9 km i ösregnet.

Även i dag var vädret lite för ostadigt för en cykeltur, och jag beslöt mig för att säsongsinviga rullskidorna. Som vanligt var piggarna på stavarna slöa, så jag krafsade mig fram som en katt utan klor. Och vart har armmusklerna försvunnit?! Jag hade ju ingenting att komma med. Det måste bli mera armstyrka hädanefter.

Två arbetsdagar kvar till semestern! :)

måndag 9 juli 2012

Fundering

Hur kommer det sig att jag är tröttare efter en roadtrip med bil, än efter att ha cyklat till Replot tur och retur?

söndag 8 juli 2012

Nya vyer


Roadtripen till Jyväskylä var en stor succé. Sofia, Yvonne och jag hälsade på Åsa och Marko. I går bjöds vi på en båttur till deras sommarstuga vid Päijännesjön. Där badade vi bastu, grillade och åt plättar.

I dag har vi hunnit med en löptur samt varit på shopping till Panda-fabriksbutien och i några sportaffärer. Till min glädje hittade jag en Soc springpajta (i en aprikosaktig färg), som såg ganska "cykelaktig" ut. Dessutom hittade jag en Limar cykelhjälm i svart och blått, som matchar min cykel perfekt!

Det var skönt att få byta vyer för ett par dagar och komma ur vardagsrutinerna här hemma. Tack, Åsa och Marko, för att vi fick komma på besök!

fredag 6 juli 2012

Med långrundan i sikte

Rixen Kaul Rixen & Kaul Contour Magnum Saddlebag with Contour Adapter for Klick-Fix

Min nya sadelväska, som jag beställde från Tyskland, har kommit!

Roadtrip!

I morgon blir det en roadtrip till Jyväskylä med tjejerna. Vi cyklar dock inte :) En springtur och två cykelturer i sakta mak har jag klämt in den här veckan. Nu skall jag ta det lugnt resten av helgen. Ha ett skönt veckoslut allihopa!

tisdag 3 juli 2012

Cykelgalning på äventyr

Äntligen skulle cykelturen till Replot bli av! Pernilla och jag hade flera gånger talat om att jag skulle cykla dit och hälsa på, men jag hade skjutit det på framtiden. Ärligt talat, så hade jag tidigare fegat ur p.g.a. den långa sträckan på Riksåttan. Då jag på lördagen fick klartecken att jag var välkommen nästa dag, var det bara att börja förbereda sig.

Jag startade på söndagsmorgonen kl. 8. Jag var utstyrd i reflexväst...

... medan cykeln var utrustad med styrväska och stänkskärm.


Ända till Munsala var motvinden hanterlig, men genast jag började styra ut mot Riksåttan var det som om väggen kom emot. I Oravais, efter 50 km, tog jag min första paus och intog frukost nr. 2. Farten sjönk ännu mera efter pausen, men jag försökte ta det lugnt och njuta av solskenet istället. Till all lycka var det inte så mycket trafik. Då vägrenen tog slut, tog jag en omväg via Maxmo och Vassor. Plötsligt kände jag igen mig: det var ju här vi cyklade i Botniacyklingen! Efter att ha blivit jagad av ett par ilskna fåglar (det börjar bli en vana) anlände jag till Tesses Café, där jag åt lunch nr. 1 i form av en hamburgare och en gigantisk glass.

I Kvevlax vek jag av på genvägen, som Google Maps så fint hade ritat ut åt mig. På kartan såg vägen stor ut, men det skulle ha lönat sig att kolla "Street view" också, för plötsligt tog asfalten slut! Jag mötte en motionär som sade att grusvägen inte var så lång och att den var i ganska bra skick. Hon visade sig ha rätt och jag gratulerade mig själv till att jag hade vågat fortsätta. Så var det dags att svänga in på nästa väg och det var också en grusväg, som tyvärr inte var i lika bra skick. Efter lite funderande tog jag risken och fick cykla väldigt försiktigt några kilometer och försöka undvika de värsta stenarna. Bakdäcket hade oroväckande lite luft i sig, och jag var rädd att jag skulle få punktering mitt i den ödsliga Karperöskogen.

Så kom äntligen den efterlängtade Jungsundvägen och jag kunde meddela Pernilla att det bara var 14 km till Replot. Då jag kämpade mig över bron stod Pernilla där och fotograferade mig. Vi cyklade till deras hus i byn, där jag fick fräscha upp mig medan de grillade. Sedan fick jag avnjuta en brakmåltid bestående av grillat älgkött och nypotatis. Till efterrätt blev det en mumsig morotskaka!

Tiden går fort när man har trevligt, och plötsligt var det dags att bege sig tillbaka. Vi gjorde ett försök att fylla på luften i bakdäcket med den medhavda handpumpen, men det resulterade i att all luft pyste ut! Pernillas sambo hämtade grannen, som hade med sig rätt sorts cykelpump. Jag kunde starta hemfärden och behövde inte ringa pappa och be honom komma och  hämta mig.

Pernilla följde mig en bit på vägen, och sedan tackade jag för mig och cyklade vidare. Hemresan gick betydligt lättare. Jag tog en asfalterad genväg hem och i Smedsby trampade jag på i 38 km/h tack vare medvinden. Eftersom klockan var mycket cyklade jag på Riksåttan även där vägrenen saknades, och som tur blev jag inte överkörd på det farliga vägavsnittet. Jag pausade i Oravais, där jag åt en Panini. Sedan var planen att cykla ända hem, men jag blev så trött att jag svängde in till brorsan i Nykabi. Min svägerska utbrast "Vad har du för fel?!" då jag berättade hur långt jag hade cyklat. Ja, vad svarar man på det? Vissa målar tavlor och jag cyklar ;)

Den sista biten hem gick lekande lätt, trots att jag var sjuk både här och där. Det var en härlig dag! :) Tack för allt, Pernilla och Christian!

Här är dagens statistik:

Jakobstad-Replot, 117 km, 23,04 km/h, aktiv cykeltid 5:04:43
Replot-Jakobstad, 116 km, 27,02 km/h, aktiv cykeltid 4:17:33
Timmar borta hemifrån: 14 h

måndag 2 juli 2012

Att ge sig till tåls

Jag förstår att mina fem läsare är otroligt ivriga på att få höra redogörelsen från gårdagens Replotrunda. Men ni får ge er till tåls lite till. Som en blixt från klar himmel drabbades jag nämligen av en stor städlust efter jobbet. Detta händer verkligen inte ofta, så det gäller att smida medan järnet är varmt. Summa summarum, hemmet är städat, men jag orkar inte skriva något blogginlägg i dag.

söndag 1 juli 2012

Hemma igen!

Allt gick bra. Trött. Måste sova.