lördag 30 juli 2011

BotniaCyklingen

Vi klarade det! Och med en tid som vi är nöjda med dessutom: 106 km på 3:34:10, vilket innebär en medelhastighet på 29,70 km/h. Och jag kom på plats 16 av 95 i damernas motionsklass! Men vi tar det från början...

Vi var inte ute i så värst god tid i morse, för egentligen skulle man vara på plats före kl. 8.00 för att hämta ut nummerlapparna, och vi anlände lite efter detta. Men vi hann ändå till starten.


Planen var alltså att ta det väldigt lugnt, men som jag så fint läste i BotniaVasans gästbok i vintras, så "tå numberlappin kombär på bryysti, så far veti upp i röve!" Så vi hakade ganska snart på en klunga som hade helt bra fart.

I ett tidigt skede såg vi en något överviktig finsk karl på en skranglig vägcykel och en senig man på en hybridcykel. Vi beslöt oss för att hänga på dem, för de verkade ha bra fart. Varje gång de gjorde ett ryck följde vi efter. Vi pausade en gång under loppet, och tryckte i oss bananer, saltgurka och energibullar samt fyllde på vattenflaskorna. Eftersom jag hade min CamelBak och Patrik hade två vattenflaskor, klarade vi oss med bara en påfyllnadspaus. Efter pausen hade vi stora problem att haka på de tidigare nämnda karlarna igen. Men vi kom i kapp dem och följde dem genom olika klungor.

Loppet flöt på ganska bra tack vare klungcyklingen, men i slutet hamnade vi att dra en del själva i motvind. Mina ben var fyllda av mjölksyra och Patrik kunde inte känna av sina lilltår. Det kunde ha gått galet. Tänk om vi inte skulle ha orkat ända till slutet? Men tack vare de finska männens draghjälp och ren skär envishet gick det, och vi korsade mållinjen tillsammans. Jag är så stolt över oss!


Och nu är jag mäkta nöjd och kan beundra mina tre medaljer och mitt trippeldiplom: 30 km löpning, 53 km skidåkning och 106 km cykling under ett år.


Det är visst lite skrytvarning här på bloggen idag, men jag är bara så extremt nöjd med vår prestation. Patrik orkade dra på med sådan hurja fart, fastän han inte har hunnit cykla lika mycket som jag. Och vilket roligt lopp det var! Fin natur, bra arrangerat och härlig stämning med folk som hejade på längs vägkanterna. Det finns visst en del att lära sig om att cykla i klunga, men huvudsaken är att vi klarade oss utan vurpor.

Nu är det dags för lite välförtjänt sofftid!

fredag 29 juli 2011

Botniacyklingen imorgon

Imorgon skall Patrik och jag cykla Botniacyklingen (106 km, motionsklass). Uppladdningen har bestått av solbadande och allmänt slappande vid villan. I går tog jag ut mig lite för mycket då jag kom på den briljanta idén att rullskida på Monäsvägen, där asfalten är rent ut sagt usel. I morse plockade vi blåbär ett par timmar.

Eftersom vi kom hem så sent från villan och hade en del blåbär att frysa in, blev det lite bråttom med förberedelserna inför cyklingen. Men nu borde allt vara fixat. Vi har inga speciella tidsmål för tävlingen, utan planen är att vi går på känsla och cyklar loppet tillsammans. Det skall bli riktigt skojigt!

tisdag 26 juli 2011

Skäriliv

Bloggen kommer inte att uppdateras på några dagar, för nu åker vi till villan. Men springskorna och rullskidorna får förstås komma med.

måndag 25 juli 2011

Förra veckans träning

Tack vare att min man och jag fick våra lata bakar ur soffan och for ut på långcykling igår, blev träningssaldot förra veckan helt okej.

Måndag: Vila
Tisdag: Löpning 10,08 km (01:07:08), gång (00:13:08)
Onsdag: Rullskidåkning 13,80 km (01:04:08)
Torsdag: Vila
Fredag: Cykling 21 km (00:52:12)
Lördag: Gågging 8,77 km (01:07:46)
Söndag: Cykling 125 km (04:50:16)

Total träningstid: 09:14:38

Gårdagens cykeltur gick enligt följande rutt: Jakobstad-Purmo-Voltti-Jeppo-Nykarleby-Jakobstad. Himlen var oroväckande mörk då vi gav oss iväg på eftermiddagen, men som tur var råkade vi bara ut för en mindre regnskur. Största delen av vägen hade vi också medvind, vilket gjorde att vi kunde hålla en ganska bra fart (nästan 26 km / h).

Vi åt lunch vid Uffes i Purmo och drack kaffe hos Patriks mamma i Överpurmo. Mina ben kändes kraftlösa och trötta till en början, men efter lite kolhydrattankning började de fungera bättre. Matsäcken var lite snålt tilltagen, så då vi äntligen nådde Nykarleby var vi riktigt hungriga och for till Torghallen och köpte mat och glass. I Nykabi träffade vi både Åsa och Susse.

Vid det här laget hade solen börjat titta fram och det var riktigt behagligt att cykla. Sista biten hem var minst sagt tung, för nu började knäna kännas "lite" stela. Men hem tog vi oss! Slutsaldot blev ca 125 km, vilket var distansrekord för Patrik, så jag tyckte han var jätteduktig!

söndag 24 juli 2011

Botniacyklingen närmar sig

Idag hade Patrik och jag planerat att göra den sista långcyklingen inför Botniacyklingen på lördag. P.g.a. Jakobsdagarna har det blivit en del nattsuddande, så vi känner oss lite slöa idag. Dessutom är det ganska hett därute. Vi får se om det blir stranden som vinner idag igen.

lördag 23 juli 2011

Jakobsdagar = lata dagar

Det händer inte mycket på träningsfronten just nu. Det är sena nätter med vårrullar och lata sovmorgnar som gäller. Vågen visar oroande mycket efter allt stillasittande frosseri. Nästa vecka blir det skärpning! Om inte annat får vi ju en långlänk på Botniacyklingen om en vecka.

onsdag 20 juli 2011

Slarver...

De senaste veckorna har jag slarvat med stretchningen och prehabövningarna. Löparknät kom alltså som ett brev på posten, för på gårdagens springtur kände jag den bekanta smärtan på utsidan av höger knä. Idag är utsidan av låret spänd som en fiolsträng. Jag hoppas att det bara är en början till ett löparknä och att det går att stretcha bort. Nu måste den här slarvern göra läxorna. Den här boken köpte jag i vintras från Adlibris och den är bra:

tisdag 19 juli 2011

Förra veckans semesterträning

Igår återvände vi från vår roadtrip, och det blev som väntat inte så mycket träning på resan. Så här såg förra träningsveckan ut:

Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Rullskidåkning 13,8 km
Torsdag: Vila
Fredag: Terräng-gågging ca 6,5 km
Lördag: Cykling på Punkaharjuåsen 17 km
Söndag: Vila

Total träningstid: 02:48:08

Det har blivit mycket sightseeing. Vi åkte till följande ställen: Mikkeli, Juva, Savonlinna, Punkaharju, Heinävesi, Joensuu, Koli, Nurmes och Kuopio. Resans höjdpunkt var lite oväntat en liten röd stuga nära Punkaharjuåsen. På kvällen gåggade vi lite i skogen:


Och nästa morgon cyklade jag på den vackra Punkaharjuåsen:


En annan höjdpunkt på resan var utsikten över Koli nationalpark:


Men bäst av allt var ändå att jag fick vara med Patrik:

onsdag 13 juli 2011

Återhämtad?

Att jag börjar ha återhämtat mig efter söndagens cykling märktes på eftermiddagen då jag nästan klättrade på väggarna av otålighet. En timmes rullskidåkning gjorde susen! Lite tyngre än vanligt var det, men det gick nog bra.

Det jag älskar med vår nuvarande lägenhet är att man bara kan ställa sig på rullskidorna direkt utanför dörren och börja staka. Cykelvägen ligger så nära. I Vasa fick jag alltid ta bilen för att hitta en lämplig startplats.

Nu måste jag börja packa inför resan, för vi åker imorgon bitti. Ha en fortsatt trevlig träningsvecka!

tisdag 12 juli 2011

Budgetshopping!

Inför semesterresan har jag sökt efter en billig ryggsäck, som skulle lämpa sig för heldagscykelturer. Med andra ord en bekväm ryggsäck, dit man kan sätta en vattenbehållare samt annan packning. Det blev en Retki-ryggsäck från Halpa-Halli för 12 € (samma ryggsäck kostar 18,90 € på Prisma). Hålet för drickslangen var placerat lite för lågt ner, så jag satte ett gummiband över en bärremmen, så att drickslangen skulle hamna på rätt plats. Helt okej för 12 €!


Jag tittade också på en ganska praktisk hydration pack (dvs. en liten ryggsäck inkl. en vattenbehållare) från Karhu. Vattenbehållaren var 1,5 liter och ryggsäcken kunde utvidgas till 6 liter tack vare en dragkedja. Denna finns på Halpa-Halli för 24,90 € (hittade tyvärr ingen bild på nätet). Det är förstås inte samma kvalitet som Camelbak eller något liknande märke, men om man vill komma lite billigare undan är den ett helt okej alternativ.

Drömmen om Triathlon

Om jag någon gång får ordning på min simteknik skall jag vara med i triathlon. Och då kunde man ju börja så där lätt med en olympisk distans, dvs. 1500 simning, 40 km cykling och 10 km löpning. Vad sägs om Stockholm Triathlon? Men det får nog bli ett annat år i så fall...

Återhämtande vecka

Den här veckan skall jag försöka ta det lite lugnare på träningsfronten, för nu är kroppen trött. Igår gjorde jag i princip ingenting, för jag var så trött efter långcyklingen. Idag känner jag mig mera utvilad efter en natts god sömn, men jag tror ändå det är smart att ta en vilodag till. Jag vill verkligen inte bli övertränad.

Imorgon blir det löpning eller rullskidåkning. Efter det åker vi på en liten roadtrip, så då blir det väl inte så mycket tränat. Men cyklarna och löpskorna skall med på resan i alla fall! Det skall bli mysigt att få åka bort lite med min Patrik.

måndag 11 juli 2011

Bloggen under arbete

Min goda vän Yvonne meddelade att hon inte alls gillade den vintriga skidbilden som jag har haft som banner på min blogg. Så nu håller jag på och försöker designa om bloggen, men det är ett petigt arbete.

Vem är förresten ni som läser min blogg? Är ni bussiga och lämnar en kommentar! Det skulle vara intressant att veta om jag skriver bara för mig själv och mina närmaste, eller om också andra har hittat hit. Var inte blyga!

Förra veckans träning och långcykling

Förra veckans träning såg lite annorlunda ut. På tisdagen cyklade jag 130 km, på torsdagen sprang jag 9 km i Esse Run och igår cyklade jag 201,5 km. Total träningstid blev 14:37:30. Antalet förbrända kalorier var 9584, så nu är det projekt energipåfyllnad som gäller!

Gårdagens långcykling skedde största delen i grupp. Det var alltså Matias som hade bjudit in mig, Jenny, Andreas och Malin på hans 160 km:s runda. Matias redogörelse av rundan kan ni läsa här. Där finns också fina bilder.

Rutten gick i stora drag så här: Sandsund - Kållby - Emetsjön - Terjärv - Kaustby - Seljes - Nedervetil - Såka - Kokkola - Larsmo - Sandsund. Vädret var bästa tänkbara och vi trampade i väg i lagom takt en 9-tiden. Vi tog en smörgåspaus vid Emetsjön och åkte sedan vidare till Kaustby, där vi åt lunch. I det här skedet hade jag ännu vissa förhoppningar om att hålla min lchf-diet, och beställde kycklingfilé med grönsaker i auraostsås.

Vägen mot Seljes var väldigt skojig att cykla på, för den var slingrande och backig. Hädanefter kommer jag nog att cykla på mindre vägar, för det är mycket roligare än att trängas med lastbilarna på de stora vägarna.

Jag har aldrig tidigare varit till Seljesåsen, så jag blev glatt överraskad över hur vackert det var. Malin simmade och så åt vi alla glass innan vi cyklade vidare igen.



Innan vi närmade oss Kokkola började jag (och säkert de andra också) känna hur energinivån sjönk. Vi stannade till vid McDonalds. Här var det lite svårare att äta enligt lchf-dieten, så efter stor tveksamhet åt jag en baconhamburgare och en Sundaeglass. Fastän magen hade vissa invändningar, fick jag väldigt mycket energi av maten. Tydligen arbetar kroppen bra av snabbmat!

Vi blev alla lite ledbrutna och trötta efter Kokkola, men trevligt hade vi det ändå och vi kom oss tillbaka till Sandsund. Eftersom jag kände mig relativt pigg i benen, beslöt jag mig för att cykla lite till för att få 200 km på cykelmätaren. Malin skulle cykla till villan i Kantlax, så jag hängde på henne en bit och så svängde jag av mot Bennäs och hem via Alholmen. Aktiv cyklingstid blev 8:25:14, men jag var nog hemifrån över 12 timmar. En heldag med andra ord! Det var jätteskojigt att få vara med! Tack allihopa för en rolig dag!


Idag känner jag mig väldigt sliten och trött, så nu blir det vila. Den här veckan skall Patrik och jag på roadtrip till Östra Finland, men givetvis skall cyklarna med då också!

söndag 10 juli 2011

200 km!!!

160 km blev istället drygt 200 km! Det har varit en fantastisk dag med trevligt sällskap, vackert väder och fina vyer. Jag skriver mera imorgon, för nu måste jag vila.

lördag 9 juli 2011

160 km

Imorgon skall jag försöka cykla min första Century, dvs. 160 km. Det är Matias som har bjudit med Jenny, Andreas, Malin, och mig på 160 km:s-rundan som han gör varje månad. Hoppas det blir uppehållsväder och att både benen och cykeln håller ihop. Jag har laddat batterierna i goda vänners lag, och har ätit en hel del godsaker.

Det här kommer att bli jätteroligt! Nu måste jag börja fundera vad jag skall ha med mig. Jag borde hinna olja cykelkedjan imorgon bitti också.

torsdag 7 juli 2011

I mål!

Esse Run (9 km) avklarades i 30 graders värme. Behöver jag säga mera? Det var tungt och kämpigt ända från början till slut. Jag har aldrig svettats så mycket i hela mitt liv. Min medelpuls låg på 184 och maxpulsen på 192. Men det var ett bra arrangerat lopp! För ynka 5 € fick man dricka på flera vätskestationer och så fick man en medalj samt saft med bulle i slutet. Banan var ganska varierad både på asfalt och grusvägar. Det enda jag önskar är att första vätskekontrollen skulle ha kommit lite tidigare, för det var ändå så pass varmt.

Jag kom i mål på ca 50 min och 46 sek. Farten var lite lägre än på Spring för livet, men det är ju förståeligt. Jag tror faktiskt jag bestämmer på stående fot att jag aldrig mera springer ett lopp i juli. Det är för varmt. Däremot går det ju bra att cykla och rullskida då det är varmt!

Esse Run

Ikväll är det dags för Esse Run. Jag kommer att springa 9 km med några tjejer. Vi får se hur det går, för det är ganska varmt idag! Och jag funkar tyvärr inte så bra i värme.

Uppdatering kl. 14:20:
Nej, nu känner jag mig lite krasslig i halsen och snuvig! Inbillning eller en begynnande förkylning?

Uppdatering kl. 16.50:
Jag piggnade till efter lite kaffe, så det verkar inte vara en så allvarlig åkomma. ;) Jag har pimplat mineralvatten utblandat med sportdryck hela dagen. Nu är det bara att pinna på bäst man kan!

tisdag 5 juli 2011

130 km senare

Dagens långpass på cykel gick till Esse-Evijärvi-Kortesjärvi-Purmo. Allt gick bra och det var säkert mycket tack vare att jag proppade i mig mat hela tiden. Jag pausade i Lappfors, Evijärvi och hos mina svärföräldrar i Överpurmo. I Bennäs träffade jag också på Åsa, som var ut och sprang. Jag kunde konstatera att det finns en del jobbiga backar mellan Lappfors och Evijärvi, så de som vill ha backträning kan med fördel söka sig ditåt.

Nu är jag väldigt trött och kommer absolut att ta en vilodag imorgon. Jag måste ju vara i skick till torsdagskvällens Esse Run, som är en del av Esse vattenfestival. Sträckorna är 9 km och 4,5 km. Häng med, vetja!

måndag 4 juli 2011

Göra vad jag vill

Mitt i denna långa ledighet försöker jag låta bli att känna som Pippi Långstrump, som minsann också ville gå i skolan så att hon skulle få sommarlov. Istället försöker jag tänka på vad jag egentligen vill göra med all denna tid som jag plötsligt har fått. Och svaret är kanske inte så förvånande: Träna!

Jag vill bli starkare, uthålligare och snabbare. Ja, jag vill helt enkelt få stenkondis, så att jag någon gång skall kunna göra det jag som jag i hemlighet drömmer om: ultralöpning och triathlon. Det som ligger närmare till hands är förstås att försöka få en bättre tid i Vasaloppet. Visst, det är en stor bedrift att bara komma igenom Vasaloppet och liknande tävlingar, men jag tycker om att försöka överträffa mig själv. Vad de andra tävlande sysslar med bryr jag mig inte om.

Men för att jag skall kunna bli bättre måste jag också tillåta mig själv att vila ut ordentligt mellan varven. Idag har jag vilodag, men imorgon skall jag cykla lååångt!

söndag 3 juli 2011

Denna veckas träning

Måndag: Vila
Tisdag: 1 h intervallöpning (9,5 km)
Onsdag: Rullskidåkning 15 km + hemmajumppa 36 min.
Torsdag: Cykling 50 km
Fredag: Hemmajumppa 34 min.
Lördag: Löpning 15 km
Söndag: Cykling 27 km

Total träningstid: 08:24:50

Från och med denna vecka försöker jag göra lite hemmagymnastik, eftersom jag inte styrketränar på gym för tillfället. Paolo Roberto är min personlige tränare.

Blåsigt idag...

Det blåser friskt i träden idag. Och jag som hade sett fram emot en cykeltur med Patrik. Vi får se om det lugnar ner sig mot kvällen, så kunde vi kanske ta en liten bensträckare.

Uppdatering lite senare:
Vinden lugnade inte ner sig, men vi cyklade till Fäboda och den trevliga motvinden fick vi ta på hemvägen. Dagsformen var inte så bra idag, för jag orkade inte ta i så mycket som jag brukar. Kanske jag var trött efter gårdagens löptur.