fredag 31 december 2010

Träningsåret 2010

Så här såg 2010 ut för mig: 262 träningstimmar, 1041 skidkilometer (inkl. rullskidåkning), 568 springkilometer.

Träningsåret 2010 har varit roligt på alla sätt och vis. Jag upptäckte skidåkningen och genomförde mitt livs första långlopp (BotniaVasan 53 km). Jag började rullskida, och lyckades i höst rullskida ett halvmarathon. I september sprang jag 30 km och kom i mål med livet i behåll. I vinter har jag dessutom bekantat mig lite med frisim. Det skall bli spännande att se vad 2011 för med sig för utmaningar! Åtminstone BotniaVasan, Vasaloppet, Botniacyklingen och Lidingöloppet står på programmet.

Gott nytt träningsår önskar jag er alla!

onsdag 29 december 2010

Nyaste älsklingarna

Nu är de här skidskorna äntligen mina: Madshus Nano Classic.


Det var i måndags som jag begav mig till Wasasport och konstaterade att de inte sänkt priset på skorna. Efter att försäljaren dyrt och heligt lovat att de inte skulle rea ut skorna senare, gick jag med på att prova dem. Höger sko satt som en smäck, men då jag provade vänster sko kändes den väldigt konstig och instabil. Försäljaren konstaterade att det var ett fabriksfel på den och så hade de förstås inga flera par i den storleken. Försäljaren lyckades ordna så att det skulle skickas ett par nya par skidskor till affären.

Idag ringde försäljaren som lovat och meddelade att skorna hade anlänt. Det kallar jag bra service! Jag tycker Wasasport har överraskat positivt den senaste tiden. De bytte ju ut skidpiggarna på rullskidstavarna också utan att klaga.

Så nu väntar jag otåligt på att få ge mig ut i spåret och prova nyförvärvet! De gamla skidskorna som är lappade med silvertejp kommer jag att använda då jag rullskidar.

tisdag 28 december 2010

Reflektioner efter julhelgen

Så var julhelgen till sjöss över. Vi har ätit mycket god mat, slappat, varit in till Stockholm samt hälsat på min moster. Jag hann också vara två gånger till färjans gym. Ett styrketräningspass och 10 km på löpmattan blev det.

Nu har jag börjat äta mera kolhydrater. Jag satsar på att dagligen äta kolhydrater i form av två brödskivor, lite fullkornspasta (eller motsvarande som tillbehör till lunchen) och en frukt. Vissa dagar blir det mer kolhydrater och andra mindre. Jag undviker fortfarande socker i form av godis (undantaget julhelgen förstås), skräpmat, bulla, juicer m.m. Jag kommer att fortsätta med att äta mycket kött, grönsaker och riktigt fett. Jag tror på att ge min kropp god energi, så att jag orkar motionera. Styrkan i benen har återvänt efter att jag började äta mera kolhydrater, så tydligen behöver min kropp ändå kolhydrater för att kunna prestera. Men jag tror att det var nyttigt med en ordentlig sockeravvänjning. Min käre make fortsätter med lchf och har till dags dato gått ner 10 kg. Han är så duktig!

Igår var det sportrea som gällde. Jag var till varje sportaffär i stan och inventerade deras utbud. Jag kom hem med en Icepeak slalomjacka, som var jättesnygg men aningen för kort. (Det är svårt att hitta kläder då man är lång). Jag sökte också efter en soft shell-skiddräkt i tajt passform, men jag hittade ingen jag var nöjd med. Jag blev väldigt förälskad i en blå Björn Dählie-jacka, men jag tror den är lite för tunn för att ha på långa sträckor. Så jag tror min Halti-dräkt får duga en stund till. Dessutom kommer jag förhoppningsvis att få hem mina älskade skidskor om några dagar, men den storyn tar vi en annan gång.

Nu har jag invigt skidspåret på Skogsberget för i år. Glädjande nog finns det tillräckligt med snö. Själva skidspåret är lite mjukt och sönderåkt, men ändå helt okej. Det är skönt att inte behöva köra så många kilometrar innan man är framme vid spåret. Det var mycket folk som var ute och trotsade kölden ikväll.

Startgrupp 9 i Vasaloppet


Efternamnet är felstavat, men vad gör det då jag kom med i nästsista startgruppen! Så nu får jag satsa på att seeda mig till startgrupp 8 istället! :)

onsdag 22 december 2010

Inomhusträning

Äntligen börjar förkylningen ge med sig och jag börjar komma igång med träningen igen. Någon utomhusträning är det dock inte tal om för tillfället, för det är nog inte så bra att andas in kall luft då man håller på och återhämtar sig. Igår och idag blev det alltså gymmet. Resten av veckan blir det också gymmet, eftersom jag skall tillbringa julen på färjan med min sjöman. Jag vill önska er alla en riktigt god jul!

lördag 18 december 2010

Börjar bli rastlös...

Måste ut i skidspåret NU! Men förkylningen är inte helt bra ännu och ute är det -18 grader kallt. Det är bara att avvakta någon dag till.

Nu är jag anmäld till Botniavasan 2011. Om man anmäler sig före 31.12 blir priset "bara" 45 €, så skynda er att anmäla er!

torsdag 16 december 2010

Första brödet på 5 veckor...

... smakade inte så gott som jag hade hoppats på. Det var alltså det här brödet som jag valde: Fazer Real, som är ett typiskt GI-bröd.

Vi får se om brödet får en andra chans. Jag har vant mig ganska bra vid att käka ägg och goda ostar också! :)

onsdag 15 december 2010

Förkyld

Nu blev det några dagars ofrivillig vila, för jag åkte på en förkylning efter lördagens skidtur. Men det finns inga genvägar till att bli frisk snabbare heller, bara att vila...

måndag 13 december 2010

En månad med lchf

I lördags då jag var och skidade till Solf började jag frysa, så nu sitter jag och snorar på min vilodag. Vad lär vi oss av detta? Jo, ta alltid med en ombyteströja efter skidåkningen.

Nu har jag ätit enligt lchf-metoden drygt en månad, och det har gått över förväntan. Jag har vant mig vid att äta på ett helt annat sätt, och i stort sett all mat jag äter är hemlagad. Min mage mår betydligt bättre och jag har nästan inte alls känt mig svullen efter måltiderna. Jag har också känt att min ork har förbättrats och att mitt blodsocker inte sjunker lika snabbt som vanligt. Förut var jag tvungen att äta genast efter träningen, men nu kan jag vänta någon timme innan jag äter. Jag har inte gått ner i vikt, men jag tycker mig ana att min midja är lite smalare.

Den stora nackdelen är att jag känner mig lite kraftlös då jag gör någonting riktigt ansträngande, som att rullskida eller skida i uppförsbacke. Så jag tror att jag så småningom kommer att börja lägga in lite långsamma kolhydrater i kosten. "Fettdoktorn" Dr Dahlqvist själv säger ju faktiskt att fysiskt aktiva personer kan äta lite mera kolhydrater. Så min lchf-metod kanske så småningom går över till en mera GI-aktig metod. Först måste jag förstås noggrant studera vilka kolhydrater som skulle vara smartast att sätta in i kosten. Men jag tror det första jag kommer att äta är en rågbrödssmörgås, för det har jag saknat!

För den nyfikne kan jag rapportera hur mitt dagliga kostintag kan se ut just nu:

Frukost:
2 ägg tillagade i mikron
Lite ost och medwurst
Grekisk yogurt med kanel, sesamfrön, solrosfrön, hasselnötter, linfrön och kokos

Lunch:
Köttmåltid, t.ex. omarinerad kycklingfilé i champinjon- och kokosmjölksås
Sallad eller broccoli

Mellanmål innan träningen:
Sesambröd (knäckebröd gjort på frön, ost och ägg) med pålägg
Grekisk yogurt

Middag:
Köttmåltid, t.ex. hemmagjorda köttbullar i bacon- och gräddsås
Sallad

Kvällssnacks:
Sesambröd med lite pålägg eller turkisk yogurt

Om jag är riktigt hungrig direkt efter träningen brukar jag dessutom äta tonfisk i olja. När jag blir sugen på något sött äter jag mörk choklad (minst 70 % kakaohalt) eller kokar ihop en blandning av smör, grädde, kakao och sukrin. Om man är saltslugen kan man rosta mandlar i soja (min arbetskompis tips).

söndag 12 december 2010

Träning vecka 49

Måndag: Skidåkning i Lappfors, 11 km
Tisdag: Vila
Onsdag: Skidåkning i Solf, 14 km
Torsdag: Styrketräning + 800 m simning
Fredag: Vila
Lördag: Skidåkning i Solf, 14 km
Söndag: Skidåkning i Nykabi, 7 km

Total träningstid: Ca 6 timmar
Skid-km: 46

Ikväll var det två modiga systrar som trotsade kylan (-17 grader) och åkte till skidspåret. Vi iddes inte skida så långt då det var så pass kallt, fastän vi gärna skulle ha velat. Spåret i Nykabi är jättebra skött och terrängen är varierande. 

Jag borde ta mig till sportaffären och köpa ett par nya skidskor, eftersom mina nuvarande är lappade med silvertejp. Men kanske jag väntar tills rean börjar. De Madshus-skidskor som jag har suktat efter kostar ännu 200 €, vilket känns lite väl dyrt. Men röda och fina är de!




lördag 11 december 2010

Jag behöver en utmaning

Jag blir inspirerad: Matias har som projekt att göra en 160 km:s cykeltur en dag i månaden (alltså varje månad). Och en för mig okänd bloggerska som heter Miranda har just tävlat med en kompis vem som kan springa längst på 12 timmar (drygt 92 km blev det). Häftigt!

Jo, jag vet att jag har mitt Vasalopp att tänka på, men jag skulle vilja göra något helt sjukt i ett icke-tävlingssammanhang. Bara som en kul grej. I sommar har jag tänkt utföra ett mini-triathlon på villan. Någon som vill hänga med? Vi skulle inte tävla mot varandra, utan det skulle vara ett tuffare träningspass.

Före det skulle det vara roligt att ha något ordentligt att bita i. Förslag, någon? Men något springande blir det nog inte i det här läget, tycker mina stackars ben.

måndag 6 december 2010

Träning vecka 48

Förra veckans träning:
Måndag: Styrketräning 75 min. + simning 40 min.
Tisdag: Simteknikkurs 75 min.
Onsdag: Vila
Torsdag: Skidåkning ca 12 km
Fredag: Simteknikkurs 1 h
Lördag: Vila
Söndag: Skidåkning 11 km

Total träningstid: 6 h 30 min.

Idag fick jag, Patrik och svärmor skida i ett skidspår som hette duga: Lappfors skidarena. Mycket snö och djupa spår i kuperad terräng. Det var en njutning att skida! Jag skall absolut åka dit igen. I veckan skall jag åka till Solf skidstuga och i helgen blir det kanske Nykarleby. Jag tar en paus från Öjberget, för deras spår är verkligen inte i skick ännu, fastän de har snökanoner och allt. Men det verkar som att de satsar i huvudsak på slalombacken, vilket är synd.

lördag 4 december 2010

Simteknikkursen

Nu är simteknikkursen avslutad och jag har fått lära mig grunderna i frisim. Roligt har det varit! Jag har mycket att lära mig ännu, men jag tror ändå jag kan tillräckligt mycket för att börja motionssimma en gång i veckan. Tekniken får jag slipa på allt eftersom. Om något år kanske jag kan vara med i något litet triathlon. Men Ironman ligger nog långt borta i tiden ännu...

torsdag 2 december 2010

Skidåkning mitt i barnaskaran

Visst, det är bra att dagens barn rör på sig istället för att sitta framför datorn. Men jag måste medge att jag inte kände mig så vidare barnkär då alla juniorerna trillade i vägen för mig i skidspåret på Öjberget. Jag hade så bra flyt innan ungarna dök upp. Tekniken började sitta och jag kände mig stark då jag parstakade. Nu blir det att hitta ett nytt skidspår att åka i på vardagskvällarna. Måste nog kolla hur snöläget är på Skogsberget.

För övrigt har jag hittat ett sätt jag kan spara tid på: vi har köpt en liten diskmaskin! Lyxigt värre!

onsdag 1 december 2010

Statistik för november

Drygt 26 träningstimmar i november blev det, dvs. en liten minskning jämfört med oktober (29 träningstimmar). Men vi tar igen det i december! Hoppas det går bra att skida nu hela vintern, så att Vasaloppsträningen kunde komma igång på allvar!

Idag blev det lite inköp till vallningsboxen: ett universallim (0 till -30 grader) och en skidborste, båda rekommenderade av svärfar, som skidat Vasaloppet X antal gånger. Svärmors namn syns förresten i startlistorna på Vasaloppets hemsida nu. Jag väntar otåligt tills mitt namn också syns! Mitt mål är att seeda upp mig till nästsista startgruppen.




Bilden är tagen från tjejresan till Levi i mars.